Gdyby tu chodziło tylko o kasę…

Gdyby tu chodziło tylko o kasę, to można by tego całego GMO po prostu zakazać na całym świecie i mieć to z głowy. Ale niestety raczej tak nie jest.

Czy można zakazać GMO tylko w Polsce? Na co komu taki zakaz, jeśli rośliny transgeniczne będą uprawiane w USA, Egipcie, Tajlandii i gdzie tam jeszcze. Może Unia Europejska mogłaby być taką wyspą bez GMO? Bo w Egipcie jest 83,6 mln ludzi i co roku przybywa 2%. Oni będą uprawiali wszystko, co daje wyższe plony i pozwala przeżyć.

W Azji, w biednych rodzinach, dzieci jedzą głównie ryż i często zapadają na ślepotę zmierzchową z powodu braku witaminy A. Nie jedzą marchewki. Jest odmiana ryżu, która syntetyzuje karoten, a przy tym jest równie wydajna jak ryż tradycyjny. Roślina transgeniczna. Wyprodukowana w laboratorium na rynki w Azji. Zakazać?

W Chinach z jednego hektara otrzymuje się 15 ton ziemniaków, w Polsce 21 ton, w Europie Zachodniej i USA do 40 ton. Bez roślin transgenicznych. A więc można?

Technologię „Terminator” opracowano w laboratoriach rządowych i na uniwersytetach. Chodziło o to, żeby zapobiec niekontrolowanemu rozprzestrzenieniu się w naturze nasion z upraw roślin transgenicznych. Myślano o ustawodawstwie, żeby wolno było uprawiać tylko takie rośliny transgeniczne, których nasiona są sterylne. Ani firma Monsanto, ani żaden inny producent nasion roślin transgenicznych do tej pory nie wprowadził ani jednego produktu z technologią „Terminator”.

Technologia „marker assisted selection” jest jedną z biotechnologii wykorzystujących postęp w dziedzinie genetyki i badań nad DNA, ale nie prowadzącą do tworzenia organizmów transgenicznych. Czy MAS może zapewnić bezpieczeństwo żywnościowe dla wszystkich? Dla jakiej maksymalnej populacji na planecie Ziemia?

Czy lepiej jest 16 razy opryskiwać uprawy, czy też lepiej jest wyhodować odmianę „nie smaczną” dla robali. Można używać tylko „marker assisted selection” czy też może to być typowa roślina transgeniczna? Nie opryskiwać i pogodzić się z utratą połowy wydajności czy opryskiwać i zabić ostatnią pszczołę w Europie?

W USA 90% słodkich produktów (a może i więcej) słodzonych jest „high fructose corn syrup”. 85% upraw kukurydzy w USA to uprawy odmian transgenicznych. Wydajność z hektara jest prawie dwa razy wyższa.

Czy można zatrzymać postęp? Czy należy bezmyślnie przyjmować wszystkie nowinki? Czy jest jakiś wybór?